lördag 15 juni 2013

Sommartid skördetid och sjuklingar

Hejsan bloggläsare!

Det är skördetid, första omgången, i köksträdgården.
Rädisorna är uppätna men en har jag låtit gå i blom för att få fler frön att så.
Citronmelissen doftar och smakar ljuvligt, likaså myntan som fått fart.
En del torkas, vissa fryses in och andra äts direkt eller anreds


Dill och persilja växer så det knakar


Mangold i mängder sticker upp ur krukorna


Lavendeln blommar och sprider en skön doft. Hit kommer
också vackra fjärilar och senast sågs en citronfjäril fladdra runt



Estetiskt tilltalande för ögat när det är dukat till fest
 hos Karin och Peter på deras fina skåne-gård


Dessa fantastiska katter roade sällskapet 








Någons blivande prins???
Lite skruvad är han nog


En kaxig överraskning bland krukor och grönt


Tusen tack till er, Karin och Peter! 
Det var en underbar kväll och de enormt fina prästkragarna
 jag fick med mig hem har rotat sig bra i trädgården! De 
utgör ett somrigt, dekorativt inslag på köksbordet också


Lilla Frida har tillfrisknat efter ett släng av kennelhosta, 
trots att hon är vaccinerad i höstas. Jag åkte till Malmös
djurklinik med henne och blev som alltid väl mottagen
där men väntan på akuten var lååång. Tack och lov
kunde vi fördriva tiden med att prata med trevliga 
hundägare och titta på alla goa djur som kommit
dit med sina hussar och mattar. 

Frida sover överallt. Hon lade sig och somnade hos
veterinären, rakt av utan att ta notis om oroliga
vovvar och katter omkring henne. Hemma ligger
hon aldrig i den hundsäng vi har utan använder gärna,
som här, en nyligen skakad matta som kudde. 
Hon gillar allt som är hoprullat, -knölat och oordnat


Egna fällarna krafsar hon till en kaotisk hög och lägger sig ovanpå
helst med en pip-leksak som "byte"


Till vår sjuka husse, kennelhosta?, bakade matte ett gott, chiabatta-liknande bröd
i morse till frukost. Receptet hittades i ICA:s tidning Buffé. 
Jag tar mig friheten att återge det....


Kvällen innan brödet ska gräddas blandas 1/4 paket jäst med 5 dl kallt vatten. 
Tillsätt 5 dl rågsikt och 7 dl vetemjöl special, 1 tsk salt, 1 msk olja och 1 msk socker.
Rör tills allt blandas. Degen blir kladdig. Täck med en handduk.
Förvara i kylskåpet till morgonen därpå, då sätts ugnen på 225 grader. 
Degen stjälps försiktigt upp på ett rikligt mjölat bakbord. Platta ut den 
lite och dela i ca 20 delar med en degskrapa. Bearbeta inte degen. 
Jag tog en stekspade och lade bitarna på plåt med bakplåtspapper. 
Grädda i 20-25 minuter. 

Brödet blir fantastiskt gott med aningen knaprig yta. Jag tror att man kan 
strö flingsalt på bitarna innan gräddningen, ska testa det på ett par av dem nästa gång. 


Visst är det tanken som räknas....och "man tager vad man haver" som Kajsa Warg sa.
En tidning går lika bra som omslagspapper. Presenten var även den läsvärd. 
Tack Maken!!! Spontana gåvor är bland de bästa


Kaffebrickan färdigställd till fika i trädgården


Medan 2-benta dricker kaffe och äter bullar spanar Frida bakom Aronian


Efter ett par veckor av värme och sol har det blivit ett väderomslag.
Just nu blåser det kraftigt och regnet piskar mot rutorna. 
Då är det mysigt att sitta i soffan och uppdatera sin blogg

Glad och välkomnande vinkar röda "plåt-niklas" in 
besökarna till Röddinge. Kanske kunde han heta
Röd-Inge. Vi vinkar hej-då till er och hoppas på ett
snart återseende här i Strandbloggen!


Hoppas att ni med har en mysig helg
och har hälsan med er! 










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar