måndag 20 januari 2014

Friska fläktar

Hejsan!

Vi har pålandsvind.
Här på Österlen innebär det att vindarna är östliga. Och det är inte vilken blåst som helst som dragit in över Hanöbukten, utan stormstyrkor som nu är inne på fjärde eller om det till och med blir femte dygnet! Det rister i huset och allt tänkbart löst utomhus fladdrar omkring.

Joggingen med Frida har reducerats till ömsom gående och ömsom språngmarsch. I motvind är det näst intill omöjligt att ta ut stegen ordentligt. Den hårda vinden gör att det nollgradiga vädret känns betydligt kallare och både matte och lilla fröken har vindtäta plagg på sig.

Fotona nedan är från helgen som varit men idag verkar byarna ta i ännu mer. Ett vackert och samtidigt väldigt dramatiskt skådespel. Ljudet från vågorna är brusande öronbedövande.



Måsfåglarna skyr varken vågor eller vind



Tulpanens dag har passerat. Dessa vackra fick jag.
Tack min kära make för de fina blommorna!!!


Det är roligt att bli överraskad med till exempel blommor
och lika kul är det att oväntat fixa en god maträtt.

Ett besök i den förnämliga och välsorterade fiskaffären i Simrishamn resulterade i 
fantastiskt goda torskfileér och som fotot här visar, spätta - panerad och 
serverad med kokt potatis samt sesam marinerad spenat. 


Jag har bakat också. Gjorde ett väldigt gott dinkel-/vetemjölsbaserat bröd utifrån ett enkelt basrecept:
7 dl mjöl av valfri sort men gärna 1/2 vetemjöl, 4 dl fil, 2 tsk bikarbonat, 1 tsk salt. 
Sen lade jag till krossade och hela linfrön, pumpakärnor. Smorde en form med rapsolja, penslade olivolja på degen och strödde lite flingsalt uppepå innan jag stoppade in formen i ugnen. Grädda i mitten, 175 grader, 50 minuter men rekommenderat 40-60 minuter beroende på vad man har för ugn. 
Nästa sats tänker jag berika med torkade fikon och mer av dinkelmjölet. 

Medan matte bakar eller lagar mat tittar Frida intresserat på från sin inmutade plats i myse-soffan :)



Ha det gott allesammans och en bra fortsättning på veckan!











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar