måndag 4 februari 2013

Första februariveckan

Hej bloggläsare!


Redan inne på första veckan i februari månad. Tiden går i rasande fart. Rasar gjorde också stormen som drog fram över Skåne i förra veckan. Uppemot minst 25 sekundmeter fick vi känna på. Det är både fascinerande och samtidigt lite skrämmande. Naturens krafter är starka ibland. 

Fullmånen visade sig, olycksbådande och vacker,  innan det brakade lös och träden började svaja rejält.



Dagen efter låg det soptunnor utspridda på vägarna men tack och lov verkar ingen levande varelse ha kommit till skada. 


Lilla Frida sov bekymmerslöst trots att havets brus nådde ända in i lägenheten. Först somnade hon på golvet med en från matte stulen socka och sen fortsatte hon att sova vidare i sängen. Själv låg jag vaken hela natten och lyssnade till scenariot utanför. 


Lika bekymmerslöst leker hon med en av sina pipleksaker som är allra roligast när matte eller husse kastar till henne och hon får fånga i luften. Frida hämtar snällt leksaken och lämnar den fint vid våra fötter. Vi har inte tränat mycket apportering med henne men hon verkar ha goda anlag. 

Intresset från Fridas sida för matlagning och bakning är också stort. Hon följer med intresse vad matte och husse har för sig i köket men får dessvärre inte smaka en enda bit. Sträng diet med specialfoder gäller än så länge och fröken Flams behöver gå ner något kilo i vikt. 

Senast i dag knådade matte ihop en Pitabröds deg och de runda "plattorna" jäste fint upp till goda "ufo:n" som vi fyllde med kalkon från Ingelsta, en hemmagjord variant på Coleslaw (creme fraîche blandat med senap och rivna rotfrukter) och överbliven fläskfilé från helgens mys-mat. 

Pitabröd
10-15 st beroende på hur stora man vill ha 

50 g jäst
4 dl vatten
1 dl mjölk
1 msk socker
1 tsk salt
2 msk olivolja
10 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och blanda med ljummet vatten och mjölk. Lös upp jästen och tillsätt socker, salt och olja. Arbeta in mjölet lite i sänder, ca 5 minuter. Jäs degen ca 30 minuter. 
Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 10-15 bitar, kavla ut varje del till en rundel, ca 14-10 cm i diameter) 
Lägg bröden på bakplåtspapper på plåt och låt jäsa 20-25 minuter under duk. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader, 8-10 minuter. Bröden ska resa sig och få lite färg upptill. 
Svalna på galler under duk.

Ett bild-bidrag till roliga skyltar har kommit in från en duktig fotograf, Björn Löfgren i Simrishamn. Budskapet är verkligen paradoxalt :) - vad gäller???


Hoppas ni har fått en trevlig början på veckan och den nya månaden! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar