torsdag 12 september 2013

Det går mot höst

Hejsan!

Ännu lyser solen värmande men det är ingen tvekan om att vi är på väg mot kallare klimat. Nätterna är svala och på morgonpromenaden med Frida får man ta på sig en tjockare tröja.

Hösten är vacker med alla färger men det är helst i den här riktningen jag vill gå...


Semesterfirare av många olika nationer och med varierande resmål 
har passerat genom Sverige i sommar.  Några av dem
har haft sin egen stil och skiljer sig från mängden



Den här orten ligger längre från vår nuvarande hemvist än den tyska varianten


Och på vägarna kan vad som helst hända...
här tänkte nog inte artikelförfattaren på det dubbla budskapet,
helt avgörande var man lägger betoningen...


Om man vill få en utökad skandinavisk känsla kan man besöka den här 
grillbaren i norra Skåne..


...eller varför inte beskåda det här exklusiva thailändska palatset i Utanede, Hammarstrand....



...eller ett "köpcenter" med genuin vintage-känsla


En nära-naturen-känsla fanns det i Bärnstensmuseet, Kämpinge


Notera växtligheten på taket



Spännande interiör med massor av information


Humor kan skapas av det mesta



Golfbanornas närhet till havet lämnar spår efter sig bland strandfynden


Hela miljön kring museet var en upplevelse i sig





 Kämpinge strandbad, vy mot Ljunghusen




Fridas gård passerade vi på väg mot Trelleborg


Exotiska palmer i kruka - Trelleborg


En mäktig blommande bokharabinda? kanske


Fler ljuvliga, väldoftande växter. 
Honungsörten täcker ett helt fält



Magnifika perspektiv, som en tavla 


God GI-mat i Skanör-Falsterbo



Nyfiken och långhalsad vadade denna...
ja, vad det nu var för fågel, omkring i en pöl i Skanör-Falsterbo



Käcka små stugor med Öresundsbron i bakgrunden



Nils Holgersson på Akka


Lilla Frida hängde med, som alltid glad och positiv


Slutligen de björnbär vi plockade under resan till Skanör-Falsterbo, 
frysta och som sedermera blev jättegod sylt


En annan smaskig godsak blev den äppelkaka jag gjorde förra helgen. 
Receptet lånade jag från Buffé, nr 9 2011.

ca 800 g äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt

smör till formen

Smul:
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1 /2 tsk flingsalt 

ugn 225 grader
skär smöret i bitar, nyp ihop det med mjöl och havregryn till smulig massa
blanda i socker och flingsalt

skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar, blanda dem med kanel, socker och 
flingsalt i smord pajform (det blir ganska mycket, jag använde 2 former, en ca 25 cm i diameter
och en mindre form)

fördela smulorna över äpplena och grädda mitt i ugnen 20-25 minuter tills den fått fin färg

låt svalna och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass

NJUT!!!


Svar på förra inläggets bild: is i coca cola med citronskiva


God fortsättning på veckan!!!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar